Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Kluski kładzione z jabłkiem

Sposób przygotowania

2 twarde jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę i zalać wrzącą wodą. Składniki wymieszać (proporcje należy dobrać samemu tak aby ciasto było nie za gęste, by odchodziło od łyżki). Następnie można dodać jajko i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Gotowe ciasto należy kłaść łyżką na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Kluski ugotować, a następnie polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Składniki

  • 2 jabłka
  • mąka
  • woda
  • jajko
  • 1 łyżka oleju
  • masło
  • cukier
  • cynamon

Parametry

  • Czas przygotowania: 20 minut
  •  Czas oczekiwania: 30 minut

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Dania główne