Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".
Kura nadziewana:
Z oczyszczonej kury ściągnąć skórę zaczynając od tylnej części, skrzydła pozostawić, szyję zaszyć. Mięso obrać z kości, a następnie przemielić przez maszynkę. Przemielone mięso przyprawić namoczoną w wodzie wyciśniętą bułką, surowym jajkiem, łyżką zielonej pietruszki, łyżką masła, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z dodanymi składnikami i nadziewać nim skórę. Wzdłuż położyć 3 ugotowane jajka. Otwór zaszyć i piec w piekarniku 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni podlewając wodą. Po upieczeniu przycisnąć i kroić na zimno.
Sałatka z białej kapusty:
Kapustę poszatkować. Marchew zatrzeć na grubym oczku. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na 1 godzinę.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami. Surówka nadaje się także do dłuższego przechowywania w lodówce – szczelnie zamknięta.
Kura nadziewana:
Surówka z białej kapusty:
Zalewa:
© Wioska Marzeń 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności
Projekt i realizacja: Intermania