Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Kura nadziewana

Sposób przygotowania

Kura nadziewana:

Z oczyszczonej kury ściągnąć skórę zaczynając od tylnej części, skrzydła pozostawić, szyję zaszyć. Mięso obrać z kości, a następnie przemielić przez maszynkę. Przemielone mięso przyprawić namoczoną w wodzie wyciśniętą bułką, surowym jajkiem, łyżką zielonej pietruszki, łyżką masła, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z dodanymi składnikami i nadziewać nim skórę. Wzdłuż położyć 3 ugotowane jajka. Otwór zaszyć i piec w piekarniku 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni podlewając wodą. Po upieczeniu przycisnąć i kroić na zimno.

Sałatka z białej kapusty:

Kapustę poszatkować. Marchew zatrzeć na grubym oczku. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na 1 godzinę.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami. Surówka nadaje się także do dłuższego przechowywania w lodówce – szczelnie  zamknięta.

Składniki

Kura nadziewana:

  • ok. 2 kg kura (można zastąpić kurczakiem)
  • bułka pszenna
  • 4 jajka
  • zielona pietruszka
  • czosnek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Surówka z białej kapusty:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula (mała)
  • 100 g cukru

Zalewa:

  • ½ szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu
  • ½ łyżki soli
  • 50 g cukru

Parametry

  • Czas przygotowania: 30 minut
  •  Czas oczekiwania: 90 minut
  • Ilość porcji: 8 porcji

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Nagradzane