Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Rolada babci Stasi

Sposób przygotowania

Wyjąć z kurczaka wszystkie kości, następnie natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso zwinąć do środka i włożyć do lodówki na noc.  Karczek wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem oraz pokrojoną drobno pietruszką. Gotowy farsz włożyć do kurczaka i zaszyć białymi nićmi. Kurczaka włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 °C przez około 1 godzinę do zrumienienia. Podawać na zimno lub na gorąco.

Składniki

  • 1 duży kurczak (ok. 1,80 kg)
  • 60 dkg zmielonego karczku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • jajko

Parametry

  • Czas przygotowania: 30 minut
  •  Czas oczekiwania: 60 minut

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Dania główne