Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Sałatka ze śledzi curry

Sposób przygotowania

Zalewę ugotować, ostudzić i moczyć w niej śledzie przez 12 godzin. Obrane ogórki, jabłko, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę lekko posolić, zostawić na chwilę i odcisnąć (straci ostry smak). Majonez wymieszać ze śmietaną na gładką konsystencję. Dodać curry i pokrojone składniki. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Wymieszać je
z sosem i zostawić na 12 godzin. Przed podaniem udekorować.

Składniki

  • 70 dag solonych śledzi
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki curry
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko

Zalewa:

  • 250 ml winnego octu
  • 250 ml wody
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Parametry

  • Czas przygotowania: 30 minut nie wliczając czasu moczenia
  • Ilość porcji: 10

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Przystawki