Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Zupa zalewajka

Sposób przygotowania

Warzywa posiekać i ugotować z nich wywar (marchewka, pietruszka, seler). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać ugotowanym wywarem. Wywar z ziemniakami posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, uprzednio zrumienione na maśle. Do całości wlać żurek i zagotować (jeżeli chce się by zupa była mniej kwaśna należy dodać mniej żurku). Na końcu dodać śmietanę i posiekany koperek.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 – 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól,
  • ½ litra żurku,
  • 1 ½ litra wody
  • 3 – 4 łyżki śmietany

Parametry

  • Czas przygotowania: 15 minut
  •  Czas oczekiwania: 30 minut

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Zupy