Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160° C – 180° C przez ok. 30 – 40 minut.
Masa budyniowa:
Ugotować masę budyniową: z ½ litra mleka odlać ¼, resztę zagotować, do pozostałej części mleka dodać 2 budynie, cukier waniliowy, szklankę cukru i 4 żółtka. Wszystko razem zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu zmiksować z 1 ½ kostki masła.
Polewa czekoladowa:
½ kostki margaryny rozpuścić, następnie dodać do tego 2 gorzkie czekolady, śmietanę i wystudzoną galaretkę rozcieńczoną w ½ szklance wody.
Łączenie:
Na spód ciasto kakaowe, na wierzch masa budyniowa, następnie należy ułożyć śliwki kalifornijskie. Na wierzch wylać przestudzoną , tężejącą polewę czekoladową.
Biszkopt kakaowy:
Masa budyniowa:
Polewa czekoladowa:
Inne:
© Wioska Marzeń 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności
Projekt i realizacja: Intermania