Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Smak kalifornijski

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na formę do pieczenia.  Piec w temperaturze 160° C – 180° C przez ok. 30 – 40 minut.

Masa budyniowa:
Ugotować masę budyniową: z ½ litra mleka odlać ¼, resztę zagotować, do pozostałej części mleka dodać 2 budynie, cukier waniliowy, szklankę cukru i 4 żółtka. Wszystko razem zmiksować i wlać do gotującego się  mleka. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu zmiksować z 1 ½ kostki masła.

Polewa czekoladowa:

½ kostki margaryny rozpuścić, następnie dodać do tego 2 gorzkie czekolady, śmietanę i wystudzoną galaretkę rozcieńczoną w ½  szklance wody.

Łączenie:
Na spód ciasto kakaowe, na wierzch masa budyniowa, następnie należy ułożyć śliwki kalifornijskie. Na wierzch wylać przestudzoną , tężejącą polewę czekoladową.

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • ½ litra mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 ½ kostki masła

Polewa czekoladowa:

  • 2 gorzkie czekolady
  • mała śmietana 18 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ½ kostki margaryny

Inne:

  • 0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich (śliwki zalać dzień wcześniej szklanką mocnej herbaty i ½ szklanki rumu, moczyć całą noc, rano pokroić w paski).

Parametry

  • Czas przygotowania: około 90 minut                     
  • Ilość porcji: 30

Tagi

Inne przepisy z kategorii: Ciasta i desery