Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania: "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach projektu grantowego: "Wydanie publikacji promujących dziedzictwo kulturowe, historyczne, przyrodnicze i produkty lokalne Doliny Karpia".
Publikacja opracowana przez: Stowarzyszenie "Wioski Naszych Marzeń".

Gołąbki z ryżem

Sposób przygotowania

Główkę kapusty wrzucamy na kilka minut do wrzącej wody, oddzielamy liście podbijając pałką grube nerwy. Ryż płuczemy i zalewamy 2 razy tyle wrzącej wody co ryżu i gotujemy na małym ogniu aż woda wsiąknie. Przyprawiamy ryż przysmażoną na tłuszczu cebulą, zmielonym mięsem, solą i pieprzem. Wymieszany dokładnie ryż nakładamy na listki kapusty zawijając boki i zwijając w rulon. Układamy w rondlu, zalewamy wrzącą wodą lub rosołem i pod przykryciem dusimy ok. 60min.

Z 2 łyżek mąki zrobić zawiesinę, podprawić nią sos, ostrożnie wstrząsając rondlem. Dodać przecież pomidorowy. Przed podaniem zakłócić sos śmietaną.

Składniki

  • Główka kapusty
  • 30 dag ryżu
  • 20 dag mięsa
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag tłuszczu
  • Sól
  • Pieprz

Parametry

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • ilośc porcji: 5 porcji
  • Trudność: Łatwe
  • Koszt: 20 zł – 50 zł

Tagi

Galeria zdjęć

Inne przepisy z kategorii: Dania główne